Til toppen
Fra usikker til sikker - med godkjent adkomstløsning

Fra usikker til sikker - med godkjent adkomstløsning

Arbeid i høyden er forbundet med mange farer, og derfor har myndighetene også satt mange ulike krav til slikt arbeid som er definert i forskrifter og standarder. Det kan være en jungel å navigere seg rundt i de ulike regelverkene for å velge riktig adkomstløsning til arbeid med maskiner. Det er ikke rart man blir usikker. Hvordan skal man gå frem for å velge en løsning som er godkjent, og dermed bli sikker i sitt arbeid?

1. Hva slags arbeid som utføres

Det første du må kartlegge er hva slags arbeid du utfører ved å se på oppgaven som gjøres. Dette er avgjørende for hvilke forskrifter og standarder du blir målt etter.

  • Er det en fast / regelmessig oppgave? Da defineres det også som fast eller regelmessig arbeid. Med andre ord, alt arbeid som ikke er midlertidig. Midlertidig arbeid vil tilsi alt som skjer kun én gang, for eksempel installasjon. Årlig service, vedlikehold eller kontroll defineres for eksempel som regelmessig arbeid. Månedlig, ukentlig eller daglig bruk er selvfølgelig også fast eller regelmessig arbeid.

  • Behøver du adkomst over gulvnivå? Da defineres det som arbeid i høyden. Om du kun trenger å komme deg opp en halv meter for å utføre oppgaven er det også definert som arbeid i høyden.
  • Gjelder adkomsten maskiner? Da defineres det som adkomst til maskiner. Dette gjelder alle typer maskiner: busser, tog, biler, kjøleanlegg, aggregater, komprimatorer, og mye mer.
     

2. Hvilke regelverk som gjelder

Når du vet hva slags arbeid som utføres er det lettere å finne ut hvilke forskrifter og standarder som gjelder for ditt type arbeid:

  • De grunnleggende som gjelder alle er Arbeidsmiljøloven, Arbeidsplassforskriften og Forskrift om utførelse av arbeid.

  • Maskinforskriften og europeisk standard EN14122 regulerer adkomst til alle typer maskiner.
     

3. Hvilke krav regelverkene setter

Videre må du selvfølgelig se på hva disse regelverkene sier og hvilke krav de stiller til adkomstløsningen:

  • Som de fleste vet sier Arbeidsmiljøloven at det er arbeidsgiver som har det overordnede ansvaret for helse, miljø og sikkerhet i bedriften. Arbeidsplassforskriften og Forskrift om utførelse av arbeid går litt mer i detalj og tar for seg krav knyttet til sikring av arbeidstakerne på arbeidsplassen og sikring mot fall. De sier blant annet at:

    • Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for sikkerhet ved arbeid i høyden
    • Kollektiv fallsikring skal prioriteres før personlig fallsikring
    • Trapper, plattformer og lignende skal ha rekkverk der det er fare for at en person eller gjenstand kan falle ned
    • Trapper, plattformer og lignende skal ha utforming og overflate som motvirker at de blir glatte
    • Det skal være fri plass rundt arbeidsutstyret (ryddig), slik at arbeidet og bruk av arbeidsutstyret ikke medfører fare for sikkerhet og helse
       
  • Maskinforskriften og EN14122 går enda mer i detalj og gjelder spesifikt for permanent adkomst til alle typer maskiner, de sier blant annet:
    • Faste installasjoner må være CE-merket
    • Plattformer høyere enn 0,5 meter over gulvet har krav til rekkverk (tosidig og 1 meter høyt) som skal tåle 33 kilo uttrekk
    • Bredden på plattformen bør være minimum 80 centimeter (60 centimeter ved lavfrekvent bruk)
    • Stegene til plattformen må ha minimum 8 cm trinndybde
       

Som du skjønner er det mange ulike krav å forholde seg til. Det er viktig at man setter seg inn i de ulike regelverkene før man går til innkjøp av en løsning, slik at man sikrer at man kjøper en løsning som er godkjent til ditt bruk.

Ikke godkjente løsninger

Noen eksempler på hva som ikke er godkjente adkomstløsninger, som er mer vanlige rundt om på norske arbeidsplasser enn man skulle tro:

  • På arbeidsplassen har du en komprimator for pappavfall, og dine ansatte bruker denne jevnlig (opptil flere ganger i uken). For å nå den må man opp ett par steg – så du legger to europaller oppå hverandre som formes som en slags trapp.
  • Hver måned må du gjøre service på en maskin eller anlegg på arbeidsplassen din, og det er kun et par ansatte hos deg som gjør dette. Enkelte deler på maskinen eller anlegget som behøver service ligger høyt opp, mellom 2-3 meter. For å nå de delene bruker de en enkel trappestige.
  • På taket til bygget ditt står deler av kjøleanlegget til bygget. Her trengs det inspeksjon opp til flere ganger i året, og service må også utføres en gang i blant. Når det er feil på anlegget trenger ansatte eller innleid personell tilgang til anlegget. Det er tilgang til taket via byggets vanlige trapper, men anlegget står på et annet nivå enn der man ankommer taket. Man må opp 1,5-2 meter fra der man ankommer, så du kjøper inn en anliggende enkeltstige og har stående på taket.
  • Dette er eksempler som våre produkteksperter på sikker adkomst ser stadig vekk. Mange går for enkle løsninger som ikke er godkjent for sitt bruk, og tenker det ikke er så farlig. Man skal bare. Særlig når bruken av løsningen kanskje er minimal i sine egne øyne. Det er ulovlig, og det utgjør en sikkerhetsrisiko for de som må bruke løsningen. Det kan også vanke pålegg, bøter og i verste fall nedstengning av arbeidsplass fra Arbeidstilsynet. Ikke minst vil man som arbeidsgiver stå ansvarlig ved en eventuell ulykke.
     

 

Hjelp og veiledning til godkjent løsning

Våre produkteksperters erfaring er at kundene våre synes det er krevende å sette seg inn i lovene, forskriftene og standardene som gjelder for sitt arbeid. Det har vi stor forståelse for, man vil vel helst gjøre det man egentlig er god på!

Grove Knutsen har drøyt 50 års erfaring med adkomstprodukter. Vi holder oss til enhver tid oppdatert på lovene, forskriftene og standardene som gjelder for adkomst. Som leverandør av flere anerkjente merkevarer innen adkomstprodukter kan vi også tilby godkjente løsninger som er spesialtilpasset ditt behov. Kommer du til oss med et behov, sørger våre produkteksperter for å veilede deg og tilby deg en godkjent adkomstløsning til nettopp ditt bruk. Vi hjelper deg fra å være usikker på hvilke krav som gjelder til sikker med en godkjent løsning. Så kan du fokusere på å gjøre det du holder på med!

Bare ta kontakt!