Tyngdekraften er ikke noe å spøke med, og Newtons lover sier oss at fallende gjenstander kan utgjøre stor skade. Om et verktøy på 200 gram faller kun 10 meter har det oppnådd en kollisjonsenergi som tilsvarer nesten 2 kg når det treffer noe. Forebygging mot fallende gjenstander og verktøy er et viktig tiltak for å forhindre stygge skader og ulykker.
Fallende gjenstander ved arbeid i høyden inngår ofte i statistikk over ulykker i arbeidslivet, og utgjør en betydelig sikkerhetsutfordring. Undersøkelser har vist at slike utfordringer er knyttet til både arbeidsprosesser, adferd, design og mangelfull sikring av utstyr.
I 2022 ble en ny norsk standard for verktøysikring i høyden (NS9611) innført. Standarden har krav til utforming, styrke og testing av sikringskomponenter. Den gjelder for alle produsenter og brukere av verktøy som benyttes ved arbeid i høyden.
Det finnes mange produkter og løsninger for sikring av verktøy, men før denne standarden har ikke dette området vært direkte regulert. Likevel har flere bransjer vært opptatt av å lage gode HMS-retningslinjer rundt verktøysikring i flere år, blant annet i olje- og gassbransjen. I andre land har det vært krav til sikring av verktøy en god stund. Dette har vært viktige forebyggende tiltak mot arbeidsulykker som kan utgjøre stor skade, og er nå også regulert i Norge.
I og med at dette nå er en gjeldende standard, er den lovpålagt å følge ved Forskrift om utførelse av arbeid, som blant annet sier:
Utstyret som brukes må blant annet ha unikt serienummer, være CE-merket og ha høy synlighetsfarge. I tillegg må det være dynamisk testet og være tredjepartstestet. Det skal ha dokumentasjon med informasjon, bilder og samsvarserklæring.
Tyngdekraften er brutal, og kan være vår verste fiende ved arbeid i høyden. De som har lært noe fysikk vet at Newtons lover tydelig sier oss hva slags energi og krefter som er i et fall. Den sier oss hvor høy akselerasjon et objekt får ved fritt fall, og hvor høy kollisjonsenergi objektet får etter en viss fallhøyde. I praksis blir kollisjonsenergien eksponensiell ved økning av vekt på objekt og høyden det faller fra.
For å helt klart forstå hva slags skader enkelte verktøy ved fall kan utgjøre er en grei huskeregel at kollisjonsenergien vil cirka tilsvare vekten ganger antall meter i fritt fall. For eksempel en skrutrekker på 100 gram som faller 20 meter oppnår en cirka kollisjonsenergi tilsvarende 2 kg. Her er noen eksempler med oversikt over energi ved fall på enkelte relevante arbeidsverktøy fra relevante arbeidshøyder:
Det er altså store krefter i sving når verktøy faller fritt fra arbeidshøyder. Dette er noe som fort kan skje på ulike arbeidsplasser der man arbeider i eller ved høyder, og konsekvensene av at det fallende verktøyet treffer en person er stor. I tillegg er rikosjettering også en stor risiko, og noe som faller fra en stor høyde kan rikosjettere langt avgårde og treffe og skade personer.
Ulykkestypen ligger på tredjeplass på listen over dødsårsaker på arbeidsplasser rundt om i verden, og fallende gjenstander står for 26% av alle ulykker.
I Arbeidstilsynets rapport fra 2021 om ulykker i bygg og anlegg står det at ulykker ved fallende gjenstander var blant de vanligste ulykkene dette året. Slik har det vært i bygg- og anleggsbransjen i mange år. Ulykkene utgjør store skader på personer, og blir derfor rapportert inn. Det er grunn til å tro at det i tillegg er store mørketall rundt mindre skader ved slike ulykker, da det muligens ikke blir rapportert inn.
Å bruke hjelm er et fundamentalt forebyggende tiltak mot livstruende skader ved arbeid i høyden, men det reduserer ikke risikoen for alvorlige skader fullstendig. Selv med hjelm, kan fallende verktøy forårsake betydelig skade på nakke, rygg og andre kroppsdeler. Sikring av verktøy for å forhindre fall er derfor essensielt for verktøysikring og generell sikkerhet ved arbeid i høyden.
Selv om avsperring av fallområdet er et kritisk sikkerhetstiltak, eliminerer det ikke all fare. Fallende gjenstander kan rikosjettere og øke risikoen for skader. Den beste beskyttelsen oppnås ved å sikre at verktøy ikke faller i utgangspunktet, ved å bruke korrekt sikringsutstyr og komponenter.
Sikring av verktøy ved arbeid i høyden kan gjøres på mange måter og med forskjellig utstyr. Det er viktig å bruke riktig utstyr tilpasset de forskjellige verktøyene som skal sikres. Vekten på verktøyet og høyden det skal sikres fra stiller spesifikke krav til blant annet type sikring, forankring og koblingsmekanismer. For eksempel har vi sikringsliner (både elastiske og med spiral), sikringssneller, samt bager og beholdere.
Vi har et bredt utvalg med kvalitetsutstyr innen verktøysikring som oppfyller de fleste behov. Merkevarene NLG og Ergodyne leverer sertifiserte og testede produkter som er ergonomisk designet for sikker og effektiv bruk.
Verktøyliner kommer som elastiske eller med spiral. Disse festes som regel med karabinkrok på fallsikringssele på kroppen. Det er ulike lengder og tykkelser til forskjellig vektkapasitet på verktøyet. De kan fås til verktøy opptil 18 kg. En enkel og praktisk måte å sikre verktøyet på fra fall. Dessuten vil du aldri finne på å legge fra deg verktøyet mens du har det festet til deg, så du sikrer deg også mot å rote det bort. Verktøysneller er sikringer som trekker inn verktøylinen automatisk. Den kan festes på deg selv på fallsikringsselen eller på forankringspunkter på for eksempel stillas, lift eller bygning. Disse kan fås til verktøy opptil 3,6 kg. Den sørger for at du aldri har noe line liggende i veien for deg.
I tillegg tilbyr vi ulike beholdere og bager som kan forankres på fallsikringsseler eller andre forankringspunkter.
Alt verktøy som brukes i høyden, både lett og tungt, må sikres på en forsvarlig måte. Derfor har vi ulike koblingsmekanismer som sjakkel, bajonett- og løkkefeste, eller ring og løkkefeste. Hvis verktøyet ikke har gjennomgående hull, tilbyr vi løsninger som teip- eller borrelåsfester.
Med innføringen av NS9611-standard i Norge, er det avgjørende at alle sektorer som utfører arbeid i høyden, spesielt bygg- og anleggsbransjen, tar i bruk beste praksis for fallsikring. Det innebærer å heve bevisstheten, endre holdninger og utvikle grundige interne retningslinjer for sikkerheten.
Om du er i tvil om hva slags utstyr du trenger, hvilke krav og regler som gjelder eller spørsmål om kjøp, er det bare å ta kontakt med oss!
Se alle våre produkter innen verktøysikring
Se alle våre produkter innen fallsikring
Produktekspert Lykter
Mikkel Gedde
+47 977 04 952
mg@groveknutsen.no
Sesjonen din har nå utløpt. Vennligst klikk "OK" for å oppdatere siden og unngå tap av eventuelle ikke-lagrede data. Dersom du var logget inn, må du nå logge inn på nytt.