Når du skal kjøpe oppladbare lykter, for eksempel en hodelykt eller arbeidslykt, kan det være fort gjort å forhaste seg med å gå etter det høyeste lumen-tallet og den lengste batteritiden. Du betaler gjerne mye for at disse måleverdiene skal være så høye som mulige. Men er det egentlig lumen-måleverdien som tilsier hvor mye lysstyrke du faktisk får fra lykten? Lumen er nemlig ikke bare lumen.
De fleste lykteprodusenter følger ANSI/NEMA FL1-standarden for å oppgi lysstyrke og batteritid. Det er en samling normer og retningslinjer for å tydeliggjøre tekniske spesifikasjoner for bærbar belysning, utarbeidet av American National Standards Institute (ANSI) og National Electrical Manufacturers Association (NEMA).
Det er en som oftest bra ting at produsentene følger standarder for oppgivelse av tekniske spesifikasjoner, men akkurat denne standarden kan være misvisende for deg som forbruker. Til syvende og sist forteller den deg kun om den maksimale lysstyrken de første 30-120 sekundene, og batteritiden frem til 90% av den oppgitte lysstyrken er redusert. I tillegg til noen andre tekniske spesifikasjoner som den standardiserer.
En lykt kan derfor ha en veldig høy lysstyrke i starten og lang batteritid, for å kunne bli markedsført med et høyt lumentall og en lang batteritid. I praksis vil lykten gi deg en nokså lav lysstyrke utover brukstiden. Faktisk helt ned til 90% av den oppgitte lysstyrken. Hvor relevant blir da den lange batteritiden som oppgis?
Det er hva som skjer med lysstyrken mellom inngangslysstyrken og batteri-utgangstiden som virkelig betyr noe. Batteristyringsteknologi i dag er såpass utviklet, at dette kan lykte-produsentene påvirke med chip-programmering og dimming av lysstyrken.
Derfor er ikke lumen bare lumen. Det er litt mer avansert enn som så. Men ikke så avansert likevel. En lyskurve, som i bildet over, viser hva som skjer med lysstyrken over tid.
Fremfor en overdrevet høy inngangs-lysstyrke og unødvendig lang batteritid, ville det vært logisk å ha en passe og noenlunde stabil lysstyrke over hele brukstiden. Med en lysstyrke som er nødvendig til det bruket som lykten er ment for. Så kan man heller bytte batteri med et full-ladet batteri når den går tom.
Her er et eksempel på en lykt som har en god inngangs-lysstyrke, og kraftig lysstyrke over tid:
Et eksempel på en produsent som designer lykter på denne måten er Suprabeam. De sørger for å gi en kraftig boost lysstyrke i starten på sine lykter, men også kraftig lysstyrke over hele brukstiden. Og batteriet, det kan du ta ut og lade utenfor lykten. Har du flere batterier, er bruken veldig praktisk og enkel. Du kan da ha full-oppladede batterier klare som du kan bytte ut det tomme batteriet i lykten med. Det blir like praktisk og enkelt som å ha vanlig AA- aller 9 volts-batterier i en lykt, men med mengden strøm og batteri-teknologien som Li-Ion-batterier kan tilby og muligheten til å bruke batteriene om igjen med oppladning.
På alle Suprabeam sine lykter finner du lyskurven på forpakningen eller i produktinformasjonen. Så kan du velge lykt basert på ditt bruk og behov. Suprabeam sine lykter får du hos våre forhandlere! Ta en titt på forhandleroversikten for å finne en forhandler nær deg.
Er det mulig at standarden bør oppdateres? Det bør jo være enkelt for deg som forbruker å navigere deg i alternativene der ute. Flere produsenter burde kanskje starte med å være gjennomsiktige, og oppgi lysstyrken over hele bruks-tiden.
Produktekspert Lykter
Mikkel Gedde
+47 977 04 952
mg@groveknutsen.no
Sesjonen din har nå utløpt. Vennligst klikk "OK" for å oppdatere siden og unngå tap av eventuelle ikke-lagrede data. Dersom du var logget inn, må du nå logge inn på nytt.