Til toppen
Hvordan velge den perfekte hodelykten

Hvordan velge den perfekte hodelykten

Når man skal velge seg en hodelykt kan man fort gå seg vill i de utallige valgmulighetene som finnes der ute, og man kan lett gå på enkle markedsførings-triks fra de ulike produsentene, som f. eks. et høyt lysstyrke-tall oppgitt i lumen. Å velge den perfekte hodelykten for både profesjonelt og rekreasjonelt bruk er ikke nødvendigvis så vanskelig, men det krever likevel noen enkle vurderinger av bruksbehovet ditt. Ikke minst bør man vite litt om hvilke forskjeller de ulike hodelyktene har, og på hvilken måte de spiller inn på ditt bruk av hodelykten.

Lysstyrke – ikke nødvendigvis høyest lumen-tall som er best

Hodelykter kommer med oppgitt lysstyrke i alt fra ned til 50 lumen og helt opp til 5000 lumen og mer. Skal du alltid velge den

Vi skal først gå inn på den største fellen mange går i, nemlig å velge hodelykten som har den høyeste oppgitte lysstyrken.

Du vet kanskje at lysstyrken på hodelykter blir oppgitt i lumen, men vet du hvordan produsentene bestemmer hvilken lysstyrke de skal oppgi at hodelykten har? – Det er det få som vet, og det er nesten nær til en godt bevart bransjehemmelighet som mange produsenter ikke vil at du skal vite:

 

Eksempel på et lyskurve-diagram. Dette med en hodelykt som har høy inngangslysstyrke, men veldig lav lysstyrke resten av batteritiden.

Kort forklart oppgir alle produsenter den maksimale lysstyrken lykten kan gi de første 30-120 sekundene. Det er dette tallet, oppgitt i lumen, som gjerne blir markedsført på emballasjen til lykten. Dette tallet sier likevel ingenting om hva som skjer med lysstyrken i løpet av batteritiden til lykten. For her kan produsentene trikse det til, ved å f. eks. booste lysstyrken de første 30-120 sekundene for å oppgi et høyt lysstyrke-tall og senke den betraktelig videre i løpet av batteritiden for å spare strømkapasitet og få til en så lang batteritid som mulig.

Å produsere lykter som gir ut mye lumen over lang tid med kompakte batterier, er dyrere enn å gjøre motsatt. Dette påvirker prisen. Du vil oppleve å se i butikker at lykter med høy lumen koster mer enn de med mindre.

Derfor er det viktig å vite hva som skjer med lysstyrken over hele batteritiden til lykten, som gjerne kan vises i et lyskurve-diagram. Dette er det få produsenter som viser, men heldigvis flere og flere de siste årene. Så er det vel slik at de produsentene som lager lykter som presterer dårlig på dette området er vel mest sannsynlig de som ikke viser det til sine kunder.

Du kan lese mer om hvordan dette henger sammen i denne artikkelen vi har skrevet om lumen.

Når du nå først vet hvordan du skal finne ut av hva slags lysstyrke hodelykten faktisk har, så må du jo da vite hvor høy lysstyrke du trenger. Man tenker fort dess mer lys dess bedre, men for mye lys i visse situasjoner kan faktisk bli plagsomt. Om du skal lyse nær deg selv, bredt i området rundt deg selv eller langt unna har mye å si.

Her er en vanlig brukssituasjon hvor for mye lysstyrke blir et plagsomt problem.

Ikke minst må du tenke på hva slags situasjon du skal lyse opp området rundt deg selv. Om du jogger og løper i ulendt terreng i høy fart vil du kanskje ønske mye lys, men arbeider du i et skap som er rett foran deg trenger du muligvis ikke så veldig mye lys. Dessuten vil høy lysstyrke påvirke strømforbruket, og gå utover batterikapasiteten. Med en kraftig lykt og høy batterikapasitet vil også vekten på lykten med størrelsen på batteriet naturligvis gå opp.

Med riktig linse på lykten kan lyset konsentreres, og mengden lys kan derfor også justeres ned. Dette påvirker spredningsgraden av lyset og lyskjeglevinkelen. Mange lykter kommer med muligheter til fokusjustering, slik at du kan justere mellom videre lyskjegler eller tynnere og konsentrerte kjegler.

Du kan lese enda mer om hvordan du kan vurdere hvor mye lysstyrke du egentlig trenger i denne artikkelen som vi har skrevet.

 

Fleksibilitet med dimmefunksjon

Om du skal lyse langt, mye, nært og lite med samme lykt er det lurt å velge en lykt som passer til alle bruksområder. Du bør velge en lykt som kan gi en grei maks lysstyrke, men det er da viktig å få med dimmefunksjon.

Hvordan lykten dimmer lyset, enten trinnvis eller trinnløst, og hvor langt ned du kan dimme den, har også mye å si for mengden lys du kan kaste lykten og for brukervennligheten.

Med trinnvis dimming vil det være enkelt å dimme lysstyrken. Det er vanlig at du kan velge mellom 2 – 3 forskjellige nivåer med et enkelt klikk på lysbryteren. Med trinnløs dimming kan du tilpasse lysmengden helt spesifikt for behovet ditt til enhver situasjon.

Det kan det være vanskelig å tilpasse riktig mengde lys med trinnløs dimming i en stresset situasjon, mens i andre roligere situasjoner er trinnløs dimming helt greit.

En dimmefunksjon har også mye å si for batteritiden på lykten. Når du kan dimme lysstyrken langt ned, kan du som regel også forlenge batteritiden betraktelig.

 

 

Ergonomi – Vekt og festeanordning

For særlig profesjonelle brukere eller andre som bruker hodelykter over lengre perioder er ergonomien av hodelykten veldig viktig. Vekten, vektbalansering og festeanordningen påvirker ergonomien i høy grad. Dette har også innvirkning på hvor godt hodelykten sitter der den skal i f. eks. høyt aktivitetsnivå som løping eller skigåing.

Tung vekt på hodet over lengre tid kan fort bli slitsomt for kropp og nakke. Selv om de aller fleste hodelykter veier under 500 gram vil den enkelte gram utgjøre stor forskjell i opplevelsen av ergonomien når du bruker lykten lenge. Om du skal ha på hjelm i tillegg til en lykt vil mer vekt på lykten ha enda mer og si. Dessuten påvirker det som sagt hvor godt lykten sitter på plass under høyt aktivitetsnivå som løping eller skigåing. Kraftige hodelykter som behøver større batterier vil som oftest ha batteripakken på baksiden av hodelykten, for å balansere vekten bedre.

Hodebånd er ikke bare hodebånd. Noen er enkle med en simpel stretch-stropp i en enkel runde rundt hodet, mens andre kan ha flere stropper som holder lykten på plass og også padding i både stroppen og på stramme punkter som f. eks. der batteriet eller lykten sitter. Den kan også ha et antiskli-materiale (f. eks. silikon) på innsiden av stroppen som hjelper med å holde båndet på plass.

Her festes lykten på hjelmen. Denne lykten kan også brukes sammen en hodestropp, og i tillegg har den multifunksjon som hodelykt. 

En hodelykt trenger ikke nødvendigvis festes med et hodebånd. I mange situasjoner, særlig arbeidssituasjoner, kan det være praktisk å feste den på en hjelm du skal ha på hodet. Mange lykter kommer med festeanordning for hjelmer. Hvordan disse sitter i forhold til eventuelle integrerte hørselvern eller visir på hjelmen har også mye å si for ergonomien.

I tillegg kan mange av dagens hodelykter også plasseres og festes på sykkelstyre, eller på en bryststropp som får plasseringen av lykten lenger ned på kroppen. Noen hodelykter har også multifunksjon som lommelykt ved at man kan ta lykten løs fra stropp- eller festeanordningen.

 

Batterikapasitet og ladeordning

Batterikapasiteten på en hodelykt bestemmer hvor lenge den kan brukes før den må lades eller batteriene må byttes. Særlig for profesjonell bruk er lang batterilevetid viktig for uavbrutt arbeid.

Med alkaliske utskiftbare engangsbatterier kan du enkelt holde liv i lykten ved å bytte batterier. Det kan være veldig praktisk i enkelte situasjoner.

Oppladbare batterier kan likevel gi mye høyere lysstyrke enn alkaliske, og kan være mer kostnadseffektive og miljøvennlige på lang sikt. En praktisk ladeordning kan gjøre også gjøre bruken av lykten like praktisk som en med alkaliske utskiftbare batterier.

Med en lykt der ladepunktet er integrert i selve lykten vil du måtte legge fra deg hele lykten mens den lader, mens med en lykt med batterier som kan lades med en ekstern lader eller integrert ladepunkt i selve batteriet kan du enkelt bytte mellom full-ladede batterier på samme vis som med alkaliske batterier.

 

Vann- og støvtetthet

Profesjonelle brukere som jobber utendørs, samt friluftsfolk, bør velge en hodelykt med høy IP-gradering for vann- og støvtetthet. Dette sikrer pålitelig ytelse selv under tøffe værforhold eller i støvete miljøer.

Dess høyere tall i IP-graderingen, dess bedre beskyttet er den mot vann og støv. Det første tallet i graderingen tilsier hvor godt beskyttet den er mot støv (eller andre faste materialer) og kan være mellom 1-6, mens det andre tallet tilsier hvor godt beskyttet den er mot vann (eller andre flytende materialer) og kan være mellom 1-9. Noen ganger er det en X i stedet for et tall, og dette betyr at lykten ikke enda er testet for den gitte materialtypen.

 

Brukervennlighet og ekstrafunksjoner

Enkel betjening er avgjørende, spesielt i situasjoner hvor man må håndtere lykten med hansker eller i dårlig sikt. Lykter med intuitivt plasserte brytere og enkel tilgang til ulike lysinnstillinger er ideelle. Andre nyttige funksjoner inkluderer f. eks. strobe-modus for nødsituasjoner, rødt lys for å bevare nattsyn eller nød-modus som gjør at lykten kan lyse minimalt i noen timer så om du ikke annet i hvert fall kommer deg i trygghet i mørket.

Tilbehør og reservedeler

Man bør også vurdere tilgangen på tilbehør og reservedeler. Det kan være nyttig å ha tilbehør som ekstra batterier og forskjellige festeanordninger for å tilpasse lykten til ulike situasjoner og behov. Videre kan tilgangen på reservedeler være avgjørende for å sikre kontinuerlig drift og vedlikehold av hodelykten over tid. Det vil også selvsagt være mer bærekraftig og mer kostnadseffektivt å reparere en lykt, fremfor å erstatte den helt med en ny.

 

 

Premium hodelykter fra Suprabeam

Dansk-sveitsiske Suprabeam tilbyr et bredt utvalg av premium hodelykter som møter de aller fleste bruksbehov. Med fokus på innovasjon, kvalitet og pålitelighet, leverer Suprabeam hodelykter som kombinerer avansert teknologi med holdbarhet og brukervennlighet. Enten det er behov for kraftig lysstyrke over hele batteritiden, lang batteritid eller robust konstruksjon, har Suprabeam lykter som passer til ethvert behov. De oppgir også alltid lyskurve-diagrammer på alle sine lykter!

Bestselger

V3pro r Hodelykt Oppladbar 1000 lumen

Lett, komfortabel og kraftig oppladbar hodelykt på 1000 lumen og kun 184 gram
900450
Bestselger

V3air r Hodelykt Oppladbar 650 lumen

V3air r hodelykt er en superkompakt, oppladbar og kraftig hodelykt på 650 lumen. Lav egenvekt, kun 148 gram!
900440

S4r Hodelykt Oppladbar 750 lumen

Den nye versjonen av Suprabeam S4 er en kompakt, oppladbar og vanntett (IP68) hodelykt på 750 lumen.
900527
Bestselger

M6xr Multilykt 2000 lumen

(Denne varen erstattes av varenr. 900985: https://www.groveknutsen.no/product?id=20133 ) Kraftig og lyssterk multilykt som fungerer som både hodelykt og lommelykt med 2000 lumen
900192

Oppsummering

Den perfekte hodelykten til ditt bruk finnes der ute! Forhåpentligvis har Suprabeam den. Det krever som nevnt noen enkle vurderinger av bruksbehovet ditt. Nå som du vet hvilke forskjeller alle hodelykter kan ha, og på hvilken måte de spiller inn på ditt bruk av hodelykten, er du godt forberedt på å ta det riktige valget!